Celiaquia

El perill dels cereals, un aliment sa per la majoria, però un perill mortal per als celíacs.
El blat, el sègol, l’ordi, l’espelta, el triticale, el farro, el kamut, l’espelta verda, el bulgur i la civada son aliments molt saludables. Però algunes persones presenten intolerancia a aquests cereals. La culpa d’això és el gluten, la proteïna dels cereals.

Si arriba a l’intestí prim, produeix unes infeccions que poden arribar a ser mortals per la persona. L’enfermetat celíaca és especialment freqüents en nens. Però aquesta intolerància al gluten dels cereals pot aparèixer d’adult. La causa exacta encara no està molt clara, però l’únic tractament que es coneix és adaptar la dieta sense gluten de per vida.

Què ens passa als celíacs?

Les persones que ténen l’enfermetat celiaca reaccionen amb una intolerancia al gluten, la proteïna aglutinant. Si el gluten arriba a l’intestí, s’activa el sistema inmunitari i es produeix una alteració de la mucosa intestinal. La superfície de la mucosa queda danyada i ja no es pot tornar a regenerar. Això fa que no es puguin assimilar bé els aliments, i produeix una falta de nutrients i d’energia. El sistema inmunitari està permanentment activat i l’organisme té que lluitar constantment contra l’agent causant de l’enfermetat.

En quant adquirim una dieta estricta sense gluten, la millora és quasi inmediata i l’intestí es va recuperant poc a poc.

La contaminació encreuada

L’imatge dona més bona informació que la que podria escriure.

L’he tret de www.celiacospalencia.org

 

Trobareu molta més informació a Celiacs Catalunya

Troba l’espècie