Els fruits d’aquesta planta originària de Sud-amèrica i Centreamèrica es recullen de juliol a novembre. Una vegada recol.lectats es deixen assecar penjats….en un indret tancat i sec perquè no es podreixin.
Com que s’acostumen a vendre assecats, de bitxos vermells se’n poden robar tot l’any. Abans d’adquirir-lo, heu de comprovar que no estigui picat.
La capsicina és la substància que els confereix el seu sabor ardent. Per rebaixar-ne l’efecte picant no s’han de consumir ni les llavors ni les membranes blanques interiors dels bitxos.
Un altre mètode per atenuar-ne l’efecte picant és prendre’s, a continuació, algún aliment gras (pa o dolç).
Els bitxos assecats es poden conservar durant un any. Molt utilitzat com a condiment de guisats i salses, sobretot a les regions riojanes, extremenyes i murcianes, cal fer-ne un ús prudent ja que el seu sabor s’accenua durant la cocció. O sigui, 1 bitxo és suficient en una recepta per a 4 persones.
Com la majoria d’espècies cal evitar que estigui en contacte amb humitats i amb altes temperatures.