Cuina Ayurvèdica

Una guia per a principiants a l’ayurveda i l’equilibri dels 3 doshas

La medicina ayurvèdica és realment molt més que medicina. Aquesta pràctica de 5.000 anys va començar a l’Índia i des de llavors s’ha estès per tot el món, donant forma i millora a moltes vides.

El nucli de l’ayurveda se centra en la prevenció. Es basa en el concepte que la salut i el benestar generals depenen d’un delicat equilibri entre ment, cos i esperit. Si heu estat buscant un enfocament holístic i equilibrat de la vostra salut general, sou al lloc correcte. 

La història de l’ayurveda.

L’Ayurveda es remunta a milers d’anys. Els primers textos registrats sobre la pràctica, coneguts com ” Els Vedas “, descriuen la transferència de coneixement i saviesa dels déus als savis i després dels savis als metges.

Els Vedas detallen amplis enfocaments de cura preventiva, així com tractaments, fins i tot destacant procediments quirúrgics com ara treballs de nas, eliminació de càlculs renals i punts de sutura. Els Vedes detallen com tractar problemes com la pell seca, la febre, la diarrea, els tumors, les convulsions, les malalties del cor i més enllà, utilitzant més de 700 herbes ayurvèdiques .

La medicina ayurvèdica va prosperar fins que l’Índia va començar a experimentar un conflicte polític i una invasió, sobretot per part de l’Imperi Britànic. Molta gent no es va dissuadir per la influència occidental i va continuar practicant als marges de la societat. Quan l’Índia es va independitzar de Gran Bretanya a mitjans del segle XX, l’ayurveda va tornar a trobar el seu lloc com a sistema i pràctica mèdica important que continua prosperant a l’Índia i que ara és reconeguda a tot el món.

Els beneficis per a la salut de la medicina ayurvèdica.

La medicina ayurvèdica se centra en la salut i el benestar holístics , i és bàsicament el contrari d’un enfocament “únic per a tots”. Utilitza una gran varietat de pràctiques, cadascuna amb els seus propis beneficis. Aquestes són només algunes de les condicions físiques amb les quals pot ajudar: 

 1. Pot promoure la salut del cor.

Un estudi del 2015 va suggerir que la medicina ayurvèdica pot tenir efectes positius en persones amb malaltia coronària. Això no és tan sorprenent, ja que s’ha demostrat que les pràctiques de ioga i meditació ajuden a regular la pressió arterial alta.

2. Pot reduir la inflamació.

A hores d’ara probablement ja heu sentit que la inflamació té un paper en moltes malalties. Pot ser causat per la falta de son (o simplement un son de mala qualitat), problemes digestius i dietes poc saludables. L’enfocament de l’Ayurveda en la nutrició, el son i la consciència té el potencial de reduir la inflamació abordant les seves causes subjacents. Un estudi fins i tot mostra que les herbes ayurvèdiques com la cúrcuma poden ajudar a tractar afeccions inflamatòries, com ara la síndrome metabòlica, l’artritis, l’ansietat i la hiperlipèmia. 

3. Pot millorar el son.

Els aperitius processats, la cafeïna i l’alcohol i l’electrònica sempre present són només alguns dels vicis moderns que poden alterar el son. L’enfocament més equilibrat i provat de temps de l’Ayurveda per a l’alimentació saludable i la consciència té el potencial d’aconseguir-vos una bona nit de descans. Més enllà d’això, pràctiques senzilles com ara fregar un oli ayurvèdic com el gessamí o el coco a les teves temples tenen un efecte calmant que et podria adormir.

4. Pot promoure la pèrdua de pes.

Tot i que la medicina ayurvèdica no es centra en la dieta, pot ser útil per mantenir un pes saludable. Les herbes ayurvèdiques específiques com el triphala i el guggul s’han associat amb la pèrdua de pes, i l’exercici i el moviment com el ioga combinats amb una alimentació conscient poden promoure un estil de vida més saludable.

Una introducció als 3 doshas: vata, pitta i kapha.

A la medicina ayurvèdica, l’equilibri ho és tot, i s’aconsegueix harmonitzant els tres doshas : vata, pitta i kapha. 

“Els doshas són ‘tipus de salut’ que s’utilitzen a la medicina ayurvèdica per especificar com certes persones haurien de menjar, dormir, fer exercici i quines poden ser les seves fortaleses i debilitats emocionals”, explica Taz Bhatia, MD , metge de medicina integrativa i membre de mbg Collective . Els tres doshas estan representats en tothom però en quantitats diferents. Algunes persones poden tenir un tipus de salut (o constitució) que és més dominant en pitta, mentre que una altra pot inclinar-se cap al domini vata-kapha. Penseu en cada dosha com una escala bidireccional i, quan l’escala està fora d’equilibri, pot causar angoixa física i emocional. L’objectiu és tornar tots els teus doshas als nivells en què existeixen naturalment al teu cos.

Aquí teniu una breu introducció als tres doshas i als ajustaments de la dieta i l’estil de vida que poden ajudar a equilibrar-los. Per determinar la vostra constitució, podeu consultar aquesta prova ràpida de dosha o aquesta altra.

Vata Dosha

Característiques de Vata dosha.

Vata es refereix a l’energia del moviment, i sovint s’associa amb el vent. És un dosha energètic relacionat amb la flexibilitat, la creativitat i l’esperit lliure. S’associa amb moviments corporals com la respiració, la contracció muscular i la funció cardíaca . 

Algú que és dominant vata pot ser prim, sentir fred sovint, tenir la pell seca o tenir pensaments competitius. Un desequilibri en el dosha vata pot provocar ansietat, por i problemes digestius com el restrenyiment .

Exercicis per equilibrar el vata dosha.

Qualsevol cosa que aporti estabilitat i connexió a terra serà útil quan l’energia vata es faci càrrec. Potser és ser més rígid amb les teves rutines matinals i nocturnes , practicar una meditació a terra amb els peus a la terra o posar límits a l’ ús de la tecnologia .

Menjar i begudes per equilibrar el vata dosha.

Les persones amb un desequilibri de vata podrien beneficiar-se de “més proteïnes i greixos, juntament amb aliments escalfats”, segons Bhatia. Les verdures d’arrel, les begudes calentes i cremoses i una varietat de carns també poden ser nutritives i sòlides. Mantenir-se ben hidratat també és important, ja que aquest dosha tendeix a inclinar-se cap a la sequedat.

Pitta Dosha

Característiques de Pitta dosha.

El pitta dosha està relacionat amb el foc i es creu que controla els sistemes endocrí, metabòlic i digestiu . Les persones que són predominantment pitta poden tenir una complexió mitjana, sentir fred sovint i tenir una pell propensa a l’acne . Acostumen a estar ocupats, de gran rendiment i sempre en moviment. Un desequilibri en pitta pot provocar ira, sobreesforç i esgotament , i irritació de la pell i erupcions. 

Exercicis per equilibrar el pitta dosha.

No és sorprenent que aquells amb un desequilibri pitta es beneficiaran de les activitats de refredament. Penseu en fer dutxes més fredes i caminar al costat d’una massa d’aigua (però no mentre fa molta calor fora). El contrari de vata en molts aspectes, les persones propenses a pitta haurien de considerar afluixar els seus horaris ajustats i estalviar espai per a l’espontaneïtat . 

Menjar i begudes per equilibrar el pitta dosha.

Eviteu qualsevol cosa calenta, picant o fermentada, i graviteu cap a aliments més refrescants, especialment als mesos d’estiu. Alguns aliments i begudes pacificants inclouen fruites dolces , aigua de coco i molts cereals. 

Kapha Dosha

Característiques de Kapha dosha.

Kapha s’associa amb la terra i l’aigua. És una energia estabilitzant pensada per subministrar aigua al cos i mantenir el sistema immunitari. Algú que domina kapha és tranquil, fonamentat i indulgent. Però un desequilibri en kapha pot provocar gelosia, lentitud i augment de pes. 

Exercicis per equilibrar el kapha dosha.

Si kapha està fora de joc, cal una cura personal seriosa . L’estimulació mental, un munt d’exercici i activitats conscients com la meditació i la respiració són essencials per a aquells amb un desequilibri kapha.

Menjar i begudes per equilibrar el kapha dosha.

Els que són dominants en kapha haurien d’evitar els aliments grassos i els carbohidrats pesats i densos com la pasta i l’arròs. En lloc d’això, opteu per ingredients amargs i astringents i moltes fruites i verdures fresques.

Incorporació de la saviesa ayurvèdica a la vida moderna.

En sànscrit, la paraula ayurveda es tradueix com “la ciència de la vida”. A la medicina occidental, l’ayurveda es classifica com a medicina complementària i alternativa (CAM). La CAM comporta un estigma, ja que molts professionals de la medicina occidental creuen que no es basa en la ciència i ofereix tractaments que no estan provats i són ineficaços. No obstant això, dades recents mostren que al voltant del 38% dels adults als Estats Units utilitzen tractaments CAM com l’ acupuntura , el massatge, el reiki i, ho heu endevinat, l’ayurveda. Els National Institutes of Health fins i tot tenen tot un departament dedicat a la validació científica de la CAM, i moltes d’aquestes modalitats han aconseguit suport científic, inclòs l’ayurveda.

Tot i que la investigació científica sobre la medicina ayurvèdica pot ser menys freqüent que la investigació sobre tractaments occidentals, no és inexistent. A la dècada de 1970, l’Organització Mundial de la Salut va dur a terme investigacions que detallaven la seguretat i l’eficàcia de l’ayurveda per al tractament de l’artritis reumatoide . Aquest estudi va trobar que els tractaments van alleujar els símptomes de l’artritis sense efectes secundaris nocius. Un estudi més recent va trobar que la medicina ayurvèdica pot ser útil per determinar el risc d’un pacient de desenvolupar la malaltia de Parkinson .

En última instància, mentre que la pràctica mèdica occidental se centra principalment en el tractament de les malalties, la medicina aiurvèdica se centra en la prevenció de les malalties. Els professionals ayurvèdics se centren a mantenir l’equilibri energètic mitjançant la dieta, l’exercici i la consciència que creuen que és essencial per a la salut en general. Quan els nivells d’estrès són baixos i el vostre cos i l’energia estan alineats, el sistema immunitari pot prevenir les malalties de manera més eficaç.

Si creieu que l’ayurveda pot ser adequat per a vosaltres, feu una investigació addicional abans de fer qualsevol canvi dràstic a la vostra vida. Parleu amb el vostre proveïdor d’atenció mèdica abans d’aturar qualsevol medicament i abans d’iniciar qualsevol suplement o tractament, i considereu la possibilitat de buscar un professional mèdic amb una sòlida formació tant en medicina occidental com ayurvèdica.

Troba l’espècie