NO MENGEU LLET CONDENSADA! No perquè sigui dolenta. Però perquè no és llet normal. És llet condensada ensucrada. La qual cosa planteja la pregunta: què és, de totes maneres, la llet condensada ensucrada? És estranyament greixosa i enganxosa i sembla una mena de cola per la fusta. En resum: sembla bruta. Però si ho poses a les coses, no només menjant de la llauna, no és gens brut. Desglossem les dues paraules del nom i aprenem una mica sobre aquesta barreja a base de làctics.
Condensada: Com es condensa la llet? No l’enfoqueu a una habitació petita (o a un compactador d’escombraries, per tots els vostres caps de Star Wars ). I no ho abreugeu a MLK a la moda d’alguna start-up tecnològica mil·lenària. La llet es condensa eliminant l’aigua mitjançant la calor. Probablement reconeixeu aquest procés com a evaporació. Sí! La part del cicle de l’aigua on l’aigua líquida es converteix en un gas que hem après a Ciències de cinquè! Condensada només vol dir que la llet s’ha cuit per treure’n part de l’aigua, de la mateixa manera que es cuinaria un brou o una salsa per concentrar-ne el sabor.
Endolcida: Sí, ho heu endevinat. Hi ha sucre afegit a la llet condensada ensucrada. L’objectiu principal d’afegir sucre és allargar la vida útil de la llet condensada, que pot quedar-se a les prestatgeries a temperatura ambient durant anys. El sucre evita que els microorganismes creixin a la llet i ajuda a espessir-la encara més: s’afegeix després que la llet s’hagi bullit, reduït i pasteuritzat de manera eficaç.
També val la pena assenyalar que hi ha llet condensada sense sucre , però que normalment s’anomena “llet evaporada”. No hauríeu de substituir una per l’altre. Són pomes i taronges, com diu la dita.
Aleshores, per què fem servir aquestes coses greixoses i enganxoses? Bé, si llegiu les coses que hem escrit més amunt, ja ho sabeu. Proporciona una cremositat concentrada i un sabor dolç i lletós a tot el que el poseu, sense tot l’excés d’humitat que obteniu de la llet normal. Això el fa perfecte per a coses cremoses que voleu configurar en un sòlid, com ara pastís de llima, pastís de caramel. També és una de les tres llets del pastís de “tres leches” i una addició habitual al gelat casolà. I pel que fa a la beguda, apareix amb freqüència en begudes de cafè com el cafè gelat vietnamita o un cafè bombó espanyol, tots dos excel·lents begudes de postres.
Però aquí teniu la regla bàsica: podeu utilitzar llet condensada endolcida en qualsevol escenari on vulgueu sucre i nata. Cafè. Té. Torrades. Fruita. Pastissos. Gelat. És un ingredient versàtil en el qual ningú pensa tant. Excepte tu. Amb aquest coneixement, sou el campió de l’univers de la llet condensada ensucrada. Però recordeu: no us la mengeu directament. Si us plau.