El seitan és una de les alternatives de carn vegetal preferides de tots vegetarians de casa. El mengen cada setmana perquè els encanta el seu sabor, però també perquè és tan versàtil que el pots utilitzar per substituir la carn real per fer gairebé totes les receptes que requereixen carn. I les alternatives empanades acaben cansant.
Vaig intentar fer seitan a casa fa uns anys, però va ser un desastre. Va quedar tupit, tant tupit que era incomestible, així que vaig desistir durant uns anys. Tanmateix, ara he trobat la recepta perfecta i estic molt emocionada de compartir-la amb vosaltres!
Per si no sabeu què és el seitan, és un aliment elaborat amb gluten, la principal proteïna del blat. També es coneix com a gluten de blat vital.
Avui dia podeu comprar gluten de blat vital al vostre supermercat, cosa que fa que el procés sigui molt senzill i fàcil.
El seitan casolà és molt més assequible que el comprat a la botiga, també té un gust increïble i saps quins ingredients estàs utilitzant, així que és un avantatge per a tots.
Fer seitan a casa és molt fàcil si seguiu aquesta pas a pas. Només cal barrejar tots els ingredients secs, afegir l’aigua, barrejar fins que quedi ben integrat, després deixar reposar el seitan uns minuts i coure 1 hora, ja està!
Estalviareu un munt de diners i a més podeu cuidar el planeta mentre feu seitan sense paquets, sobretot si compreu els vostres ingredients a granel.
Vegà
Per 8 talls
Temps: 1 hora i 10 minuts
Ingredients:
Elaboració:
PAS 1: Afegiu el gluten de blat vital, la farina de blat integral, l’all i la ceba en pols a un bol i remeneu-ho fins que quedi ben combinat.
PAS 2: Afegiu l’aigua i barregeu fins que tots els ingredients estiguin ben integrats. No cal pastar el seitan, només barrejar fins que quedi ben integrat, això és tot.
PAS 3: Col·loqueu el seitán al bol, cobriu-lo amb un drap de cuina i deixeu-ho reposar uns 10-20 minuts.
PAS 4: Feu una bola amb la massa de seitan. No ha de ser perfecte, ja que no canviarà el sabor ni la textura, només farà que el teu seitan sigui més bonic.
PAS 5: Afegiu tots els ingredients restants a una olla gran (brot de verdures, salsa de tamari o de soja i kombu), remeneu-ho i deixeu-ho bullir. A continuació, afegiu-hi el seitan.
PAS 6: Cuina a foc lent parcialment cobert durant 1 hora. No cal que remeneu mentre es cuina.
PAS 7: Retireu-ho del foc i deixeu-ho refredar una mica. Podeu utilitzar-lo immediatament o refredar-lo en un recipient hermètic guardar-lo durant uns 7-10 dies. També podeu congelar-lo en un recipient hermètic, però descarteu el brou i talleu el seitan a trossos grans (o talleu-lo) abans de congelar-lo. Pot durar fins a 6 mesos al congelador.
PAS 8: Utilitzeu seitan per reemplaçar la carn en qualsevol plat o recepta que desitja com fajitas vegetarianes , kebab vegetarià , o pinxos . M’agrada sofregir-lo amb una mica d’oli d’oliva verge extra fins que estigui daurat. Afegiu una mica de sal al gust si cal.
Bon profit!