Tortell de Reis

Ja farà 3 anys que em van detectar l’enfermetat celíaca i encara no havia tingut l’oportunitat de fer un Tortell de Reis sense gluten. He fet servir la mateixa recepta que utilitzava abans, només canviant la farina de blat per la de Gallo sense gluten. Ha tardat el mateix temps. La sensació ha estat diferent ja que la farina sense gluten s’enganxa molt als dits. M’ha desaparegut el forat del mig i ha quedat com un pastís. Ara ja sé que l’any que vé, ja que es desparrama tant, deixaré més gran el forat.

Per cert, vaig oblidar fer la foto final.

Per 10 persones.
Temps: 2 hores
Ingredients:

  • – 500 gr. de farina sense gluten farem servir la farina especial de Gallo
  • – 10 gr. de sal
  • – 100 gr. de sucre
  • – 3 ous
  • – 100 gr. de mantega
  • – 120 ml d’aigua
  • – 40 gr. de llevat fresc sense gluten
  • – La ratlladura d’una llimona
  • – 1/4 culleradeta de canyella en pols
  • – 1 ou per pintar el tortell
  • – Sal
  • – Sucre per empolvorar
  • – Massapà: 150 gr. d’ametlla crua molta, 150 gr. de sucre glas i 2 clares d’ou
  • – 1 fava i 1 figureta
  • – Fruita confitada

Elaboració:

PAS 1: Per preparar la massa brioche, amassa els ingredients amb les mans. Recorda que has d’incorporar la mantega a meitat del pastat i el llevat quan faltin pocs minuts per acabar de pastar-la. Encara que estigui ben pastada, es continuarà enganxant per tot arreu, així que comprova que no queda cap grumoll ni color diferent. Ha de quedar una massa fina a la vista.
PAS 2: Dóna-li forma de barra curta i la deixes reposar a la nevera tapada amb film transparent. Mentres fem el massapà. Barrejem l’ametlla, el sucre i les clares d’ou amb la mà. Un cop mesclats deixar reposar a la nevera. No amassar, només que quedin barrejats els ingredients.
PAS 3: Passat el temps, estirem amb el corró la massa i li donem forma rectangular. Ara col.loquem el massapà en una de les puntes i després enrotllem com si fós un braç de gitano. Recordeu posar la figureta i la fava.
PAS 4: Mentres calentem el forn a 190º. Ara li donarem la forma rodona al tortell i unirem les puntes. Deixeu un bon forat al mig que augmentarà molt de volum.
PAS 5: Pintarem el tortell amb l’ou batut amb una mica de sal. Guarnirem amb la fruita confitada. Ara l’haurem de deixar reposar en un lloc càlid i sense corrents d’aire perque fermenti.
PAS 6: Empolvarem amb sucre i posarem el tornell al forn uns 19 minuts. Veuràs que augmentarà molt de volum i agafarà un color daurat. Deixa’l refredar del tot abans de manipular. Si et puja massa de color i encara li queda temps de cocció, posa-li un paper d’alumini al damunt perque no es torri més del compte.

Bon Profit!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Troba l’espècie