Un timbal de truites són un grup de tres truites col.locades una damunt de l’altra agafant la forma d’un timbal.
casa la fem amb una truita de carbassó, una de pèsols i una de patata i ceba.
Per 4-6 persones
Temps: 40 min.
Ingredients:
Truita de carbassó:
Truita de pèsols:
Truita de patata:
Salsa beixamel:
Elaboració:
Truita amb patata:
PAS 1: Es pelen les patates, es renten i es tallen més aviat fines. Si s’hi posa ceba, també es talla petita amb la mandolina.
PAS 2: Es tira tot a la paella amb oli i sal i es va sofregint a foc lent fins que la patata es trenca.
PAS 3: A banda batem els ous amb sal i en quant tenim la patata cuita la treiem del foc i l’aboquem al plat dels ous. Si hem fet servir més oli del compte, l’escorrem abans de mesclar amb els ous.
PAS 4: Remenem bé la patata amb els ous i ho tornem a la paella al foc amb. Recordeu afegir-hi un rajolí d’oli a la paella abans.
PAS 5: Quan la truita ja rellisqui voldrà dir que ja està feta per una banda. Agafem una tapa més gran que la paella i girem la truita i acabem de fer l’altra banda. A casa preferim les truites sucoses, però per fer el timbal més val que quedi presa.
Truita de pèsols:
PAS 6: Si feu servir els pèsols frescos no els sofregiu massa que agafen un gust massa fort. La Mariona Quadrada al seu llibre “Truites i més truites” bull els pèsols amb aigua i sal de 10 a 15 minuts. Si els feu servir congelats els sofregim una mica més amb una mica de sal.
PAS 7: A banda batem els ous amb un polsim de sal. Un cop els pèsols sofregits els aboquem a l’ou. Mesclem i ho tornem a la paella. Igual que amb la de patata, quan balli ja la podem girar.
Truita de carbassó:
PAS 8: Es renten i es tallen els carbassons a lamines finetes amb la mandolina. Es fregeixen amb oli a foc lent i tapat.
PAS 9: Quan és tot tovet, es destapa i s’escorre bé de l’oli. Es barreja amb els ous batuts i es fa la truita, primer d’un cantó i després de l’altre.
Beixamel:
PAS 10: Fem una salsa beixamel per cobrir i unir les truites. Es fa un roux: Es desfà la mantega al foc procurant qeu es liqüi però que no es cremi.
PAS 11: S’hi afegeix la farina i es remena fins qeu és absorbida per la mantega. Sense que agafi color, s’hi va ficant la llet, que pot ser tèbia per accelerar el procés.
PAS 12: Es remena amb un batedor manual de varetes fins que es comença a espessir. Vés remenant i quan estigui a punt d’agafar la consistència que busques l’apartes del foc i hi tires la sal i el pebre i si téns nou moscada, en ratlles una mica.
Si et queda espessa i la volies més aclarida, només cal afegir més llet i continuar menenant al foc. Pel contrari, si et queda massa líquida és que falta farina, però millor l’enrosseixes a banda que si la fiques sense enrossir en nota molt el gust.
PAS 13: Es van posant les truites una damunt de l’altra i entre mig una mica de beixamel. Quan les tenim muntades ho cobrim amb la resta de beixamel i ho espolsem amb formatge ratllat i el posem al forn a enrossir.
Les truites millor servides en calent.
Bon Profit!